ROTEKS HABERLER & ETKİNLİKLER

CTI Tool aracılığı ile döngüsellik ölçümü konusunda Türkiye’de çalışma yürüten ilk firma olmaktan gurur duyuyoruz!


Sürdürülebilirlik ve yenilikçilik her zaman Roteks olarak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alır. Geniş bir tedarikçi yelpazesiyle çalışan ve farklı ülkelere ürün ihraç eden bir şirket olarak, tüm değer zinciri üzerindeki etkilerimizin farkındayız.

Döngüsel metrikleri ölçmek ve daha iyi anlamak bizim için çok önemli.

2021 yılında Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu aracılığıyla SKD (İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) ve EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ortaklığı ile açılan Circular Vouchers 2.0 programı kapsamında Yıkama işletmelerimizde oluşan çamur atıklarının endüstriyel simbiyoz çerçevesinde kullanımı üzerine bir proje yürüttük.
Projede Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı San. ve Tic. A.Ş. (ATAP A.Ş.)’de faaliyet gösteren Mavi Prizma firmasından danışmanlık ve destek aldık.

Üretim süreçlerimizde çalıştığımız 80’e yakın tedarik zinciri birimi ile Roteks Tekstil’in verilerinin değerlendirildiği bu çalışma sayesinde girdilerimize, çıktılarımıza, su döngüselliğimize ve yenilenebilir enerji kullanımlarımıza ait net sonuçlara ulaştık. Böylelikle iyileştirilmesi gereken alanlarımızı daha net görebildik.

Bu projenin bir diğer ayağında şirketimizin üretim döngüselliğinin ölçülmesine yönelik bir çalışma yürüttük. Döngüselliğimizin profesyonel anlamda ölçülmesi için SKD Türkiye’nin çatı örgütü olan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) tarafından geliştirilmiş bir döngüsellik ölçüm aracı olan CTI Tool’dan yararlanarak SKD Türkiye`nin desteği ile bir analiz gerçekleştirdik. Bu analiz sonucunda, toplam girdi döngüselliğimizi %10 , toplam çıktı döngüselliğimizi %4 iyileştirme olanağımız olduğunu gördük. Bu bizim için çok değerli bir veri.

CTI Tool aracılığı ile döngüsellik ölçümü konusunda Türkiye’de çalışma yürüten ilk firma olmaktan gurur duyuyoruz.

Roteks’in döngüsel geçiş sürecindeki 3 yıllık yol haritasının da belirlendiği bu çalışmamıza ilişkin daha detaylı bilgi almak için linke tıklayınız:

https://www.wbcsd.org/download/file/13633